Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Műhelyek

 Óceánból a napvilágra

 

Műhelymunka a születés előtti és utáni mozgásfejlődés kapcsolatáról

Kálmán Ferenc testtudat oktató, mozgásterapeuta vezetésével

                                                      

magzati minták     – 2011. november 19-20.                (szombat 10.00-17.00)

csecsemő minták   – 2011. december 10-11 .       vasárnap 10.00-15.00)

Fogantatástól az újszülött koron keresztül egészen a járásig, és azután is, az ember szervezett mozgásokon, illetve megszerzett képességek és szervezési minták sorozatán keresztül fejlődik. Minden kialakuló mozgásmintát megelőzi és követi egy másik, és az egymáson átívelő minták egységének eredménye: a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése. A születés megpróbáltatásait, az élettani folyamatok átállását, a gravitációs térhez való alkalmazkodást követően a csecsemő mozgásfejlődése annál harmonikusabban indul meg, – pontosabban folytatódik – minél jobban támaszkodhat a születés előtt megszerzett tudására, élményeire.

 

Jelen csoportfolyamat részvevői vezetett fizikális, imaginációs és un. szomatizációs gyakorlatok segítségével maguk járják végig a fejlődés kiemelt állomásait. A folyamatban lehetőség nyílik arra, hogy „belülről ismerjük meg” a magzati -és a csecsemőkor néhány jellemző aspektusát, megidézzük a létezés legkorábbi formáihoz köthető élményeink világát. Szeretnénk érzékeltetni, hogy a világban való megindulás és annak mikéntje hogyan épül be alap mintáinkba, melyek gyakran felnőttkori mozgásunkat, viselkedésünket, kapcsolatainkat is meghatározzák. A folyamat az egészséges fejlődésre fókuszál, de néhány példán keresztül megpróbáljuk azt is megmutatni, hogy ez a tudás milyen módon segíthet mozgásfejlődési problémák megelőzésében, elakadások felismerésében és az azokon való túljutásban.

 

A tanfolyam anyaga a Body-Mind Centering® iskolát alapító mozgásterapeuta, Bonnie Bainbridge Cohen és munkatársainak több évtizedes kutató munkájára épül, melyben egyszerre, egységben vizsgálják az ember mozgásának fizikális és tudati összetevőit. A csecsemő mozgásfejlődéssel kapcsolatos BMC® anyag sajátossága, hogy az ismert, jellegzetes csecsemőmozgásokat az evolúciós fejlődés kezdetétől induló, az egysejtű, a puhatestű és az elő-gerinces mozgásformákat is érintő sorozatba illeszti.

 

Kálmán Ferenc táncművész, testtudat oktató az amerikai The School for Body-Mind Centeringben tanult mozgáselemzést, mozgás-újranevelést, és csecsemő mozgásfejlődést. Oktató munkája mellett jelenleg fejlesztő munkatárs a Budapesti Korai Fejlesztő Központban, és az ARTMAN Egyesület keretein belül mozgássérüléssel, értelmi akadályozottsággal és autizmussal élő fiatalok számára szervezett művészetterápiás csoportokban dolgozik.

 

A műhelybe egyaránt várjuk a téma iránt érdeklődő szakemberek – pszichológus, orvos, fejlesztő pedagógus, mozgásterapeuta, sportoló, táncos stb., – valamint más hivatású részvevők jelentkezését, akik itt szerzett tapasztalataikat saját munkájukban, önismereti folyamatban, vagy épp szülőként szeretnék hasznosítani.

 

Teljes részvételi díj:                                 30.000 Ft        Egy hétvége:  15.000 Ft           

Diákoknak, IKT és MMTE tagoknak:  25.000 Ft

Jelentkezés és információ: Kálmán Ferenc - kalferenc@gmail.com;     tel: 0670 / 391-4907